sâmbătă, 25 martie 2017

"Tradiția, cultura și limba - factori definitorii ai existenței unui popor"

Tradiția, cultura și limba - factori definitorii

ai existenței unui popor




           Tradiția:
            Tradiția înseamnă transmiterea continuă a unui conținut cultural de-a lungul istoriei de la un eveniment generator sau un trecut imemorabil. 

            Cultura:
            Cultura reprezintă o moștenire ce se transmite cu ajutorul codurilor de comunicație specifice cum sunt gesturile ori cuvintele, scrisul și artele, mass media (presa, radioul, televiziunea), media interactivă (telefonul). În același fel se transmit gesturile, ritualurile, cunoștințele teoretice, normele abstracte, religia. Cultura poate fi însușita prin diverse forme ale memoriei subiective (reflexe, cuvinte, imagini) dar și prin intermediul memoriei obiective(obiecte, peisaje,cărți, numere, reguli).
        
             Limba:
             La baza oricărei limbi se află cuvântul ca unitate elementară de transmitere a unui înțeles. Conceptele comunicate prin cuvinte pot fi: obiecte reale, ființe, locuri, calități, acțiuni (atât reale cât și imaginare), moduri de acțiune, idei, stări, poziționări în spațiu și timp, etc.


Tradiția comunei Belcești


             În comuna Belcești, Anul Nou se remarcă prin măști negre cu barbă albă confecționate din par alb și negru de cal și capre ce au o coroană triunghiulară de obicei, plină cu flori făcute manual din hârtie creponată sau flori artificiale. Măștile sunt purtate de flăcăii din comună care se pornesc dis-de-dimineață să se ducă la primărie pentru a le dansa primarului și celorlalți din comună. Seara, mascații și capra umblă pe la casele din sate, iar a doua și a treia zi de Anul Nou mai colindă celelalte case din comună.
          Eu m-am implicat în aceste activităţi de Anul Nou de la vârsta de 7 ani şi cred că este foarte important ca această tradiţie să fie păstrată pentru existenţa comunei Belceşti. Scopul acestei activităţi este pentru a le demonstra copiilor că s-au născut într-o comună de care se pot mândri. Ca viitor învățător voi face o serbare cu micii elevi, în care ne vom costuma în acele măști pentru a vedea și a conștientiza ei cum este să te implici în activități care ajută la existența satului/comunei/orașului tău natal.
           La sfârşitul acestei activităţi, am dobândit competenţa de a lucra în echipă deoarece la prelucrarea caprei trebuie să muncim toţi la fel de mult, dar cu sarcini diferite, iar la final să se vadă rodul muncii noastre.
          Dar pentru că o poză face cât o mie de cuvinte vă voi arăta despre ce este vorba:












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu